Potulky Jarabinskými chotármi


     Po roku som sa zas zatúlala na východné Slovensko ku Starej Ľubovni. Tešila som sa na rôzne túry, ktoré spolu s Líviou podnikneme. Aj sme teda podnikli. Možnosti nám však značne skresal sobotný orangután po východniarskej grilovačke a stále trvajúce horúčavy. Nakoniec sme sa však boli okúpať v prírodnom kráteri vo Vyšných Ružbachoch a potúkali sa okolitými chotármi pri Jarabine a Litmanovej.


     Po ťažkej sobote, kedy som nezvládla zúčastniť sa raftu na Dunajci sme sa večierkom vybrali do krátera v Ružbachoch. Perfektné schladenie po horúcom dni v minerálke v kráteri. Som ani netušila, že na Slovensku máme kúpaliská, ako som zažila na Islande!

     Druhý deň nás zobral na túru turista z Jarabinej na okruh cez miestne chotare. Prešli sme Rozščipenu skalu, cez skalu miestnymi nazyvanu Ščinovačka i ked v mape ju nájdete ako Čertovu skalu.Zlatým klincom túry bol prírodný útvar Jarabinský prielom, ktorý sa nachádza na konci obce Jarabiná a vedie k nemu modrá turistická značka alebo mnohým Orjabinčanom dobre známy chodník. Samotné Jarabinské tiesňavy predstavujú krátke kaňonovité údolie s piatimi kaskádami, ktoré vzniklo erodovaním potoka Malý Lipník vyvierajúcim pod bradlom Baraní roh. V blízkosti prameňa sa zarezáva do vápencov Dudkovej skaly, kde sa kľukatí dnom tiesňavy popod zrázne steny sústavou perejí, vodopádov a takzvaných obrých hrncov, ktoré v niektorých miestach dosahujú hĺbku až tri metre. Samotný prielom je dlhý približne pol kilometra. Jeho najkrajšou a najzaujímavejšou časťou je asi 200 metrov dlhý úsek v dolnej časti, ktorým tiesňava vyúsťuje pod Lysú skalu.  Samozrejme nám hneď skrsol plán na zaistený kaňoning v spodnej časti. Snáď to raz zrealizujeme. Keďže bol zas horúci letný deň, boli sme sa ešte schladiť v Litmanovskom potoku.




     Pred odchodom sme sa ešte odviezli na horu Zvir, kde sa vraj zjavovala Panenka Maria. Pekne to tam upravili a nabrali sme si i miestnu vodu. Teším sa na ďalšie výlety v tejto lokalite a snáď nabudúce i ten raft na Dunajci.

Viac výletov po Slovensku »

 

Kompletná fotogaléria


Jarabina

Mapa výletu



View Orjabina in a larger map

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Na Babky!

Jordánsko