Tvorba s deťmi z odpadu


Po rokoch odmlčania sa, sa vraciam s novou témou. Posledné roky som sa venovala výchove detí a budovaniu domu a domácnosti a vytvorení domova. Po prvotnom ošiali zo všetkých možností, hračiek, hier a rád prišlo vytriezvenie a zamyslenie sa, kam to tie moje deti smerujem...
Pre doplnenie, tri deti za 3,5 roka bolo dosť výživné :-) a hračiek a darčekov sa z každej strany sypalo (3x!). Hračky všade, rozhádzané, poničené, knihy dotrhané... Ako z toho von? A vtedy mi svitlo...


UPCYKLÁCIA s deťmi!

Teda ten výraz som zistila až neskôr. Jednoducho som začala s deťmi tvoriť z odpadu. Z krabičiek, vrchnákov fľaštičiek, starého oblečenia... Zapájali sa čo mohli, tvorili, strihali, lepili... Všetko som si vždy dopredu naplánovala, nakreslila, aby nám to vyšlo. 

Výsledok bol, že veci, čo sme vyrobili si viac vážili a hrali sa s tým. Naučili sa mnohé zručnosti a rozvinuli kreativitu. Dnes mi veľa krát nedovolia vyhodiť krabičku, či obal so slovami: "Maminka, toto nevyhadzujme, z toho ešte niečo vyrobíme." Nuž aj si niekedy vravím, že zas namiesto hračiek skladujeme odpad, ale zas rozvíjajú tvorivé myslenie, ktoré sa im, verím, ešte hodí.


A tu dám tipy na veci, čo sme spolu s deťmi vyrobili:

POKLADŇA

Naša prvotina. Krabičky, vrchnáčiky, tic-tac a vzniklo toto (podaril sa nám aj fungujúci návin na bloček:-):


PASTELKOVNÍK

Vyrobený z roliek z toaletných papierov a mossgumi.



VIANOČNÁ TVORBA

Tu sme vymysleli a vyrobili niekoľko vecí:

Vianočné pohľadnice



Ozdoby na stromček zo starých vrchnáčikov



Sviečky zo sviečkových zvyškov, voskoviek a pohárov


Vianočná dekorácia na stôl, vyrobená z nádobiek z krémov, machov zo stromov a šišiek


Rámiky ako darčeky už vyrábame ako na bežiacom páse :-) Stačí kartón, dekoračný papier a nejaké ozdoby.



KUCHYNKA ZO STAREJ OBÝVAČKOVEJ SKRINKY

Trochu náročnejšia práca, do ktorej sme zapojili i tata :-) Bolo treba i píliť a vŕtať. Ale maľovanie už baby zvládli na 1. Dozdobila som po večeroch ja.


DOM PRE BÁBY Z KARTÓNU

Veľký projekt na pokračovanie, ktorý nás sprevádzal prvou vlnou koronovou. A samozrejme získaním vhodnej mega krabice. Technické a utajené projektantské zručnosti som si najskôr dala na panier, keďže dom sa mal dať i spratne zložiť.


Deti vo veľkom maľovali izby v dome :-)


Výsledok po mesačnej práci

VÝBAVA DO DOMČEKA PRE BÁBY

Potom začala ďalšia práca a vymýšľanie nábytku do domu. Začali sme posteľami zo starých krabíc aj s vypchatým matracom zo starých plyšákov.



Vyrobili sme tiež gauč s podsedákmi zo špongií, fungujúce svetlo z obalu z tekutého mydla a vrchnáčika, toaletný stolík y rozbitého kozmetikého zrkadielka a krabičiek zo syrokrému a tiež vaňu z obalu z tekutého prášku a zvyškov z mossgumi.



STOLIČKA
v novom šate pre najmenšiu princeznú



Z krabičiek, ŠPERKOVNICE pre malé parádnice


TROJHLAVÝ DRAK v záhrade, z vyrezaného starého kríka


ŠATNÍKOVÉ SKRINKY s novou výzdobou


SVETER PRE BÁBU z deravých ponožiek



....... po tvorení sa treba i posilniť :-)




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Na Babky!