Jordánsko

 ( ...alebo po 9. rokoch opäť do sveta! )

Krásna, pestrá púštna krajina, nespočetné množstvo miest a zákutí na videnie a cestovanie. Stačí si otvoriť srdce a dušu a nasať plnými dúškami, čo sa vám ponúka. Vyberie si naozaj každá poznaniachtivá dušička. Príjemní ľudia vás všade vítaju s úsmevom a slovami: WELCOME TO JORDAN!


Moja cesta do Jordánska nebola ako všetky predchádzajúce, vybraná a naplánovaná mnou. Bola som pozvaná kamarátkou Katkou, s ktorou už mali ísť jej 2 kamaráti a všetko už mala premyslené a naštudované. Po toľkých rokoch doma, som veru už skostrbatela na podobné výlety, ale našťastie som našla v sebe dosť odvahy povedať ÁNO. 


CESTA DO SVETA

Let z Viedne do Ammánu trval 4 hodiny. Večer sme chvíľu strávili na letisku, vybaviť všetky náležitosti. Mali sme kúpené Jordan pasy, čo nám ušetrilo čas na letisku (aj peniaze, keďže sme v tom mali už vstupy do Petry, Jerashu a ostatných kultúrno-historických pamiatok). Zmenili sme si peniaze v banke na letisku (tvrdili, že 1JD je poplatok za výmenu, reálne naúčtovali extra poplatok 8JD). Kúpili sme si jordánsku SIM kartu pre turistov s 10 dňovou platnosťou a volaniami do zahraničia a internetom za 10JD.

Čakal nás tu i pán z požičovne áut, ktoré sme mali dopredu vybavené. Odviezli nás do kancelárie neďaleko letiska a odovzdali našu KIU (Podľa miestnych pomerov, s prázdnou nádržou ). Ponúkli nám i dopoistenie auta za 70 JD, v prípade škody/ nehody na aute. Keďže sme už na tej krátkej vzdialenosti z letiska pochopili, ako sa tu jazdí, radšej sme si to poistenie kúpili. Jediná navigácia čo tu funguje sú Google mapy. Takže šťastie, že sme si ich stiahli a aj mali jordánsky internet ako poistku. Hodinka v aute v miestnej premávke, aj keď skoro nočnej, bola po celom dni celkom náročná. Žiadne blinkre, či rýchlostné obmedzenia (tie boli len doporučené z autopožičovne- spomaľte v obci. Povedzme na 80!). Tak sme príjazd do Jordánska na ubytovaní v Jerashi hneď patrične oslávili.

JERASH

Príjemné ubytovanie (Full panorama to archeological site Jerash) s výbornými miestnymi raňajkami s výhľadom na archeo skanzem v Jerashi. Hneď ráno sme tam i zamierili, čo bola výhoda, lebo pred obedom sa tam už hrnuli masy ľudí aj vrámci jednodňových výletov z Ammánu. Zachovale zrúcaniny a pozostatky grécko-rímskeho osídlenia z doby bronzovej. Krásne zákutia a atmosféra. Obed sme si dali v miestnej Old Roman reštaurácii "zjedz koľko vládzeš" za 7JD.





MŔTVE MORE

Odšoférovať k Mŕtvemu moru bol zážitok, hlavne v špičke na periférii Ammánu. Z 3 prúdovej cesty sa stane 6 prúdovka, ani si to nevšimnete. Kto nezažije neuverí :-) Od Ammánu cesta už len klesala až sme sa dostli k pobrežiu cca -390 m.p.m


Tu už bolo príjemne teplo, ale aj veľký opar vďaka tlaku. Verejná pláž bola zavretá a v hornej časti boli všade okolo rezorty a za vstup na súkromné pláže chceli 20JD/osoba. Našli sme si voľný breh a zbehli z cesty sa okúpať. Natreli sme sa blatom, urobili sme si tradičné pózy na chrbte a skúšali nadnášanie slanej vody. Plávať na bruchu sa tu nesmie, keďže by nás telo dostalo do polohy tvárou pod vodu, čo je nielen nepríjemné kvôli soli v ústach a očiach, ale hlavne nebezpečné. Pozbierali sme pár soľných kryštálov a nabrali soľ do fľašiek a pokračovali cestou dolu po pobreží. V spodnej časti sme išli ešte okolo Salt beach, ktorá vyzerala ako jediná prístupná oficiálna pláž široko ďaleko. 


Trasa nás potom zaviedla cez krásnu kľukatú cestu cez červeno oranžové hory a kaňony, až pokiaľ sme videli do zotmenia. Šoférovať v týchto končinách nocou aj s navigáciou je veľmi náročné. Viedlo nás to kadejakými cestičkami, mnohokrát len s arabskými nápismi. Stúpania a klesania sú tu v pohode aj 20%! Našťastie sme po 4 hodinách cesty šťastne dorazili na druhé ubytovanie Juniper House vo Wadi Musa, kde sme mali stráviť 2 noci. Hostiteľ nám i ponúkol aj wrapy na uvítanie. 


PETRA TOUR

Deň v Petre nás potešil slnečnými lúčmi. Plán bol prejsť si celé mesto a výjsť na najvyššiu vyhliadku na Pokladnicu. Ráno sme si na kase vybrali vstupný lístok po predložení Jordan Passu. Nasadli na autobus hneď za kasami, ktorý nás odviezol na odľahlú stranu skalného mesta. Tam sme si za 5JD kúpili cestu miestnym terénnym vozidlom pre turistov, ktoré nás odviezlo cca 5km. (Určite ten odvoz stál za to!) Cestičkou pomedzi skaly sa kde tu začali zjavovať stánky so suvenírmi. 




Začiatok skalného mesta bol kláštor Al- Deir. Skoro celú cestu až k hlavnej ulici lemovali stánky. Prešli sme ku hrobkám, kde začínal trail na vyhliadku. Krásne schody vytesané do skaly, miestami už zvetrané a tie farby! Cestou hore nás otravovali miestni chlapci na somárovi. Boli dosť nepríjemní a dotieraví. Ale našťastie po chvíli odišli a tak sme pokračovali vo výstupe k vyhliadke. Výhľad na Pokladnicu je zo stánku, kde si treba ako vstupné kúpiť čaj za 1JD. V ten deň sme mali v pláne ísť ešte do nočnej Petry, tak sme už len prešli hlavnou ulicou a potom kaňonom vedúcim ku kasám. Kúpili sme si lístky za 17 JD na nočný vstup (ten nie je v cene passu) a najedli sa v miestnej reštaurácii Jordan Heart. Výborné jahňacie s ryžou- miestne jedlo.





Na oddych na izbe sme mali asi len hodinu a opäť sme sa vybrali k Pokladnici. Cestu nočnou Petrou lemovali sviečky v papierových sáčkoch (ako sme zistili, keď ich pár omylom vzbĺklo :-) . Po príchode pred Treasury nás usadili na rozkladacie stoličky, ponúkli čajom a nasledovalo miestne predstavenie hudby a tradícií. Pri nás sa odohral ešte psí zápas. Tých milých psíkov, čo celé dni krotko polihovali v tieni či na slnku. Večer, keď sa schladilo, ožili a riešili si hierarchiu. Na záver osvietili Pokladnicu a bolo po show. Neodvažujem sa odhadnúť, koľko tam v ten večer bolo ľudí... Prichystané stoličky im nestačili.


Ako povedala Katka: "Ráno pre veľký úspech do tretice" Pokladnica. Počasie už bolo pod mrakom, aj sa schladilo. Podarilo sa nám dostať na malú vyhliadku za 1JD. Miesti podnikavci tam lanária ľudí za 10 JD, aj keď na to nemajú nárok. Plán ísť zadarmo úlne nevyšiel, lebo boli dosť neodbytní. Potom sme sa vybrali na trek High Place of Sacrifice, a na vrchole nám miestny pirát z Karibiku urobil čaj na zohriatie. Okruh sme ukončili krásnymi schodmi do údolia a vyšli sme pri divadle. Ešte sme sa naobedovali vo Vadi Musa, keďže bol ramadán a vybrali sa do púšte.



WADI RUM

Na vstupe do púštnej rezervácie sme sa zastavili orazítkovať Jordan Pass a išli sme priamo do dediny k nášmu parkovisku pre náš púštny kemp- Bedouin Nights Camp, kde sme zaparkovali auto. Ja som išla odtiaľ púšťou na ťave a ostatní išli do púšte do kempu zaniesť veci. Bedouín Saba ma previedol začiatkom púšte k napájadlu a kúsok smerom ku kempu. Tam ma čakal Jeep a išli sme vyzdvihnúť ostatných na výlet na západ slnka



Prešli sme 3 miesta, krásne naviate duny a nakoniec sme na posledné lúče slnka zastali na mieste s púštnymi kvetmi. To bolo na jarnom termíne krásne, že púšť kvitla! Bedouíni nám uvarili čaj a ponúkli sušienkami a ďatlami. Milujem západ slnka na púšti. 




Večer nám pripravili tradičnú večeru v zemi- pečené kura so zemiakmi a cibuľou. Posedeli sme večer pod skalou s čajom pri vatreBola veľmi chladná noc a dali nám extra deky do stanu. Ráno som jediný raz vynechala ľadovú sprchu a cvičenie.


Po raňajkách sme vyrazili na poldenný výlet púšťou na Jeepe. Teda najprv sme ho museli roztlačiť, lebo nechcel po chladnej noci naštartovať. Videli sme 2 skalné mosty, prešli skalnú dolinku, spúšťali sa na dunách na snowboarde a prešli kaňon so starými nápismi. Po obede sme sa dostali k autu a vyrazili k moru.




AQABA

Luciana hotel nám bol útočiskom 2 noci v Aqabe. Po dvoch dňoch v púšti sme všetci uvítali sprchu a trochu komfortu. A po krátkom oddychu, hor sa do ulíc. Teda hor sa do hľadania obživy, čo bolo počas ramadánu trochu problematické. Nakoniec sa nám podarilo nájsť Egyptskú reštauráciu, kde nám prichystali výbornú rybu. Miestni sa tu potom začali zbiehať pred západom slnka, aby si objednali jedlo a čakali, kým zapadne, aby mohla nastať "hádzaná". Zaujímavý zážitok. Večer sme sa ešte prešli po pláži a blízkom okolí a unavení sa vybrali na hotel, sa dospať.


Druhý deň na pláži bolo stále chladnejšie a veterno. Na mestskej pláži nám neodporúčali sa kúpať v plavkách a tak sme sa vybrali na juh na pláž Japanese garden, aby sme sa presvedčili, že chladno a veterno je i tam, a že z kúpania dnes asi moc nebude. Po návrate do mesta sme si na pobreží zajednali čln s preskleným dnom za 20JD a pán kapitán nám zariadil i kávu, keďže to bol opäť problém. Za rytmov disko nás previezol na hranice Egypta a Izraela a prešiel koraly popri pobreží. Na záver nás ešte zaviezol do miestneho obchoďáku, kde sme si nakúpili zásoby jedla a ja aj kufor na cestu domov. Večeru sme si zajednali vo Walid Fish, kde sme si mohli vybrať rybu z chladiaceho boxu a dohodli sme sa na príprave jedla a hodine, kedy prídeme. Pred kulinárskym zážitkom nás čakali ešte návšteva mešity, potulky ulicami, a miestnou tržnicou s koreninami a dali sme si kávu pripravenú v piesku, na pláži. Darčeky veru po dnešku nakúpené.



Posledné ráno sme si zajednali potápanie v Aqaba Pro Divers centre. Išli sme na Južnú pláž, kde sme mali 2 inštruktorov na 3 začiatočníkov na hodinový ponor (s tréningom) za 25JD/os. Dokonca sme videli aj parrotfish, ktorú sme si potom objednali telefonicky na večeru vo Walid Fish. Poobede sme si oddýchli na pláži, navečerali sa v Aqabe a vyrazili opäť na sever, smer letisko.




MA´IN HOT SPRINGS

Noc sme strávili opäť vo Wadi Musa v Euphoria Bed and Breakfast. Príjemné raňajky bez hummusu! Odtiaľ sme ráno vyrazili cez panoramatickú cestu k Mŕtvemu moru. Chceli sme stihnúť ešte posledný cieľ Wadi Mujib- mokrý trek v kaňone, ktorý sa začína pri Mŕtvom mori od Adventure sports centre. Bohužiaľ vďaka dažďom bol kaňon uzavretý a tak sme tento zážitok odložili nabudúce. Rozhodli sme sa ísť pozrieť Madabu a vybrali sme sa cestou cez hory a termálny vodopád Ma´In. Prekvapili nás sopečné kopce a lávové skaly, ktoré sa zjavili po chvíli ako sme odišli od Mŕtveho mora. Nikde sme sa nevedeli dočítať, či sú kúpele otvorené aj pre verejnosť a tak sme sa tam išli aspoň cestou pozrieť. A dalo sa kúpať, za 15JD/os. Tak sme využili možnosť a pred odletom zrelaxovali v horúcom vodopáde cca -200 m.pod m. A už len cesta na letisko.


LET

Odovzdali sme auto, našťastie bez ujmy :-) A na letisku sme prešli všetkými možnými kontrolami a otváraniami kufrov. Našťastie sme aj soľ preniesli bez problémov, ale kde sa dalo, tam to kontrolovali a testovali. Po dlhom dni, večernom lete sa Katka rozhodla to ťahať až domov, a tak sme boli už skoro so svitaním doma.

NÁKUPY

Z nákupov sme mali niekoľko vtipných zážitkov. Je to jedna z krajín, kde treba zjednávať a dokážete sa dostať fakt na zlomok ceny. Len my zo západu to kazíme a platíme hneď prvú cenu, alebo celí šťastní zjednáme 10% zľavu a tvárime sa akí sme obchodníci, ako sme dobre kúpili. A pritom už v Maroku platilo jedno pravidlo, že skutočná cena je 10% tej, čo obchodník povie ako prvú. Keď zjednáte na 15% ceny, je to super. 


TIP! Je dobré sa ovládnuť a prvé dni nič nekupovať. Obchodníci sami začnú navrhovať zľavy, keď začnete odchádzať. A pri odhodlaní nič nekúpiť si viete aspoň otestovať kam až sa viete s cenou danej veci dostať.

REALITA 1: Tomáš napr. kúpil arafatku za cenu dvoch :-) ako sme sa potom smiali (aj keď reálne to bolo za cenu 20tich). Skrátka v prvom stánku ho nabalamutil prvý obchodník na šatku za 15JD, hneď súhlasil, veď ju chcel. Asi v treťom ho chytil ďalší, že má lepšiu kvalitu len za 5JD. Previazal mu ju na hlave, Tomáš doplatil, že fajn bude mať dve, no ten mu tú prvú zobral, že to bol len doplatok k tej prvej. No a tak mal nakoniec len jednu za 20! Prvé precítenie bolo vtipné, no realita prišla v Petre, kde niektorí predávali tie isté šatky 2ks za 1JD!

REALITA 2: Ďalšia pekná konfrontácia bola v Petre pri kupovaní koberca. Miestny cca 8 ročný predajca s cigaretou v ústach mi nadhodil, že chce 75JD za koberec. Keď sme sa poďakovali, prenasledoval nás značný kus a sám spúšťal nakoniec až na 20JD! No koberec bol fakt veľký, tak som len poďakovala a otočila sa ale tá odpoveď teda stála za to! To bola druhá top nákupná storka nášho výletu a náše záverečné rozlúčenie priam "zľudovelo":
-Thank you.
-F*ck you!!!

KDE? Ešte náš posledný tip z dovolenky. Čakali sme, že najdrahšie suveníry budú v Petre. Opak je pravdou. Tým, že je tam kopec obchodníkov na každom rohu, kúpite tam fakt kadečo a asi za najlepšie ceny. V Aqabe sme súky hľadali márne. V Ammáne sme neboli, neviem porovnať, ale je tam isto veľká tržnica.


(...čo dodať na záver...?)

Jordánsko, krajina, ktorú som nikdy nemala na "to visit" liste, ale napriek tomu som bola veľmi milo prekvapená z možností, ktoré ponúka, priateľskej atmosféry a pohody, ktorá tu všade vládne. Kopec zákutí sme nevideli, možno nabudúce. Ďakujem aj perfektnej partičke, vďaka ktorým bol každý deň zážitkom a na konci dňa sme mali kopec veselých príhod a zážitkov. Som hrdá na môjho muža a deti, že to perfektne doma bezo mňa zvládli a mohla som bez obáv a s čistou hlavou odísť do sveta. Nabudúce aj s nimi :-) Pre mňa hlavne reset po rokoch na materskej....

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Na Babky!