Cuba Libre

Fidel, rum, tabak, veterány, salsa, Karibik... Toto sa vynorí v hlave, keď sa povie Kuba. Krajina s atraktívnou a zaujímavou polohou a ešte zaujímavejšou krátkou históriou. Krajina, ktorá sa v tejto dobe mení tak neskutočne rýchlo, že tieto zmeny pripadajú rýchle i obyvateľom "vyspelých" krajín. Krajina, ktorá si pri tejto rýchlosti zmien však zatial dokázala zachovať pohodu v živote ľudí a svoju nezávislosť. Sama som zvedavá dokedy...

Kuba sa trošku vymyká mojej bežnej predstave o dovolenke. Avšak posledného pol roka, som sa pohrávala s myšlienkou zažiť i tropickú dovolenku v zime. Lenže kde? Tradičné výkvasovne podobne zmýšľajúcich "zimných" turistov by ma bavili možno dva dni. A tak som sa nechala inšpirovať z časti internetom a kamarátmi a vyšli mi z toho dve voľby: Kuba a Cape Verdy. Po hľadaní ďalšich informácií, to vyhrala Kuba alebo myšlienka "zažiť ešte Fidela". Nakoniec sa podarilo na poslednú chvíľu nájsť i letenky za priateľné ceny a tak hneď po Vianociach naše cesty viedli priamo na letisko do Viedne. Takto nepripravená som ešte nikam neletela, spoliehala som sa však na 12 hodinový let, počas ktorého si snáď čo-to naštudujem v sprievodcovi.

A tak sme sa vrhli do spoznávania Kuby len s veľmi hrubým plánom, čo by sme chceli vidieť. Na letisku sme si zmenili CUCy a dohodli taxik- Kubanskeho neurochirurga na lade mil. km na tachometri. Doviezol nás do nášho all-inclusive hotela, ktorý sme mali zariadený na prvú noc kvôli vstupnej karte. Ráno sme si dali prvý drink, keďže večer sme už nevládali... Prešli sa po pláži vo Varadere a snažili sa využiť all-inclusive čo sa týka drinkov na max :-) Na obed sme sa zbalili a šup ho hľadať si ubytovanie u domácich. Na autobudovej stanici sme natrafili na pani, ktorá hľadala nájomníkov, takže sme to hneď mali vyriešené. Ďalší deň odchádzame z turistického Varadera konečne na Kubu. Večer sme sa stretli so spolužiakom Jožom, takže sme triednu stretavku 4.C.GMMH po 10 rokoch neoficiálne presunuli do Varadera na Kubu. 

"Najkrajšie miesto je v Zátoka Svíň: Cueva de los Peces a Punta Perdiz"


Najviac sa nám páčilo v Zátoke Svíň v Karibiku. Tu sme sa boli prvý krát potápať a tiež tu bolo najkrajšie more. Koralové útesy hneď od brehu, krásne ryby. V Playa Giron sme zostali i na Silvestra. Domáci Luis pripravil grilované prasa a prestrel obrovský stôl pre všetkých hostí. Najlepšie prasa, aké som zatiaľ jedla! Napchali sme do seba, čo to šlo! O polnoci sa pálila Muňeco ako symbol starého človeka, aby prišlo niečo nové. Fakt je Luis výborný hostitel a ako jeden z mála vie i perfektne po anglicky.




Kadiaľ nás túlavé sandále viedli...

 

Pôvodnej predstavy o prejdení celej Kuby sme sa po novom roku vzdali vďaka vzdialenostiam. Rozhodli sme sa, že radšej prejdeme menej, ale strávime viac času na jednom mieste. A tak sme za 20 dní prešli trasu: Varadero - Playa Larga - Playa Giron - Cienfuegos - La Boca - Playa Ancon - Trinidad - Santa Clara - Remedios - Caibarien - Viňales - Havana - Varadero. Skúsili sme toho fakt hodne: 
  • windsurf v Playa Larga
  • krokodylie mäso na krokodýlej farme
  • potápanie v Zátoke Svíň na Cueva de los Peces
  • šnorchlovanie na Punta Perdiz v Zátoke svíň (viedeli sme i vrak americkej lode, čo zostrelil Fidel), pri La Boce a pri Varadere
  • loďkou nás zaviezli pozrieť si veľký kŕdeľ plameniakov
  • jazdu na koni v Trinidade do parku El Cubano a kúpanie vo vodopáde
  • miesto víťazstva počas Kubánskej revolúcie- Santa Claru
  • skutočnú kubánsku Kubu v Remédios a Caibarién
  • najstarší kostol na Kube v Remédios a sošku tehotnej Panenky Márie tancujúcu flamenco
  • výrobu cigár na farme vo Viňales
  • previezli nás na motorovej loďke v jaskyni Indio
  • prešli sme povestnú promenádu Malejon v Havane 
  • i komerčnú 22km dlhú pláž v "raji" pre turistov vo Varadere
  • vypili sme hektolitre rumu
  • dali si pár výborných homárov
  • vyskúšali tradičnú kubánsku verandovú pohodu:hojdacie kreslo + rum + cigara
  • Okrem lád sme sa viezli napr. i v Mercury 1952
  • vyskúšali rôzne drinky, najlepší bol kokos + med + rum
 


Celé dni na slnku a plánovaní si rôznych presunov nás vždy rozobrali na toľko, že sme padli mŕtvi do postele okolo 8 večer a dva týždne vkuse spali cez 11 hodín. Bola to však príjemná fyzická únava avšak sa nám vďaka nej nepodarilo ísť tančiť salsu. Tak nabudúce. Ešte sa nabudúce teším na Baracoiu a región Orientu, ktorý je podľa mňa úžasný.

Kuba je miesto, kde si každý nájde to svoje, po čo prišiel. Mne to dalo hlavne okrem spomalenia
a oddychu i bližšie poznanie života, činov a názorov zaujímavých ľudí. Fidel, Che a Camilo vytvorili niečo úžasné a úžasné je, ako sa im podarilo v dnešnej dobe vytvoriť svet šťasných ľudí a samostatnej krajiny. Áno, mnohí sú tam presvedčení, že v Amerike a Európe sa žije skvelo, a že oni nič nemajú. Podľa mňa majú ale oveľa oveľa viac ako si len dokážu pomyslieť. Ak nespomeniem majetky, tak Kuba je dnes samostatná krajina čo sa týka potravy. Dokázali i
dopravu a infraštruktúru postaviť až prekvapivo dopredu. Zdravotníctvo tiež majú vyvinuté, samozrejme o mnohých liekoch ani nechyrujú, avšak v dnešnej dobe je to skôr lepšie nebyť obäťou farmaceutického priemyslu. No a aj keď sa pozriem na majetky a zárobky, oficiálne zarábajú možno Kubánci málo, ale majú možnosť si privyrobiť nemalé peniaze z turizmu, čo i poriadne využívajú. Skrátka šikovný Kubánec si dnes nájde cestu a má také možnosti, ako si my už ani nechyrujeme...

"Ako sa na Kube nestratiť?"


No comprendo Espaňol!


Ak viete len po anglicky, pripravte si riadny balík peňazí navyše. Nedohodnete sa totiž s nikým, že Vám vydal zle, alebo o nejakom lepšom spôsobe dopravy, či možnostiach. Ľudia sú ďaleko priateľskejší a ochotnejší poradiť i finančne menej náročné veci, ak sa s nimi bavíte po Španielsky. 

Koľko vlasne platím?


Jediná vec, čo sa mi fakt nepáčila, a čo mi spôsobovala vnútorné boje a rozpory bola nevôľa Kubáncov vzdať sa čo len jediného CUCu čo uč raz držali v ruke. Hlavne ak sa jednalo o výdavok. Na dennom poriadku je že zle (samozrejme v ich prospech) vydávajú. Všade! Pokiaľ neplatíte presne koľko chcete a samozrejme ešte pokiaľ neviete ani po Španielsky, ste v pasci. Aj keď chcete nechať sprepitné, koľkokrát ste v rôznych situáciách v pomykove. Pre predstavu uvediem pár konkrétnych:
  • Lístok na autobus stojí 7 CUC x 2 osoby. Platíte 20CUC bankovkou a autobusár s úsmevom vydá 3 CUC. Ohradíte sa, dá ešte 1 CUC. Ohradíte sa znova a vysvetlíte po španielsky, že výdavok je 6 CUC, tak sa toho na tretí pokus možno dopátrate.
  • Dostanete účet na ktorom sú položky v sume 15 CUC, avšak sumár dole ukazuje 17 CUC, opýtate sa kde je chyba a odpoveď je že je to "including servisio". OK, tak sa tam nechá už len dákych 20-30 centov a je to OK, platíte 20 CUC bankovkou a napodiv je výdavok 2,5 CUC.
  • Kontrola i ceny z jedálneho lístku voči tomu, čo dostanete na bločku je veľmi dôležitá. Neraz sme mali cenu zaokrúhlenú i na položkách. Samozrejme smerom hore.
  • Taxikár Vám povie, že 15 CUC, platíte 20 CUC a už sa tvári, že je to OK.
  • V reštaurácii kde platíte 27 a dáte 30 sa ani neunúvajú prísť vydať čo len cent.
  • Keď konečne nájdete miesto, kde jedia domáci, a máte ceny v pesos,tak Vám veľmi radi dajú prirážku aspoň 400%. Treba si dopredu prerátať, čo máte platiť a ideálne dať presne.
Jediná šanca je rovno pri vydávaní podotknúť: Tiene cambio? Aby im bolo jasné, že čakáte niečo späť.

Pozor na bicykle a v Havane na kabelky


Všetci, čo boli na Kube nás uisťovali, že Kuba je absolútne bezpečná a že ak niečo ukradnú turistovi, že majú dvoj násobné tresty. A tak nám predposledný deň ukradli bicykel. Asi 30 ročnú "ukrajinu" na pláži, resp. útese na začiatku Varadera, kde sme boli loviť mušle. Nik na pláži, za rohom len diaľnica a aj tak sa našiel nejaký odvážlivec. Potom nás odstavila SBS pri hoteli, čo nás ráno videli na 2 bikoch a teraz len s jedným a iniciatívne zavolali políciu. Čiastočne úsmevný proces so socialistickou políciou, návrat na "miesto činu", hodinu na stanici kvôli nahláseniu, zatiaľ doviezli chlapa v putách čo ukradol klobásu ďaľšiu hodinu čakanie na majiteľov bicykla, dohadovanie s nimi o odškodnom, cesta peši naspäť, kde nás čakala hliadka pred domom, že opäť na miesto činu, ďalšie zápisnice v angličtine, preložené do Španielčiny... No a vraj v Havane kradnú i kabelky... 

Taisi taisi!


Pokiaľ si zrovna nepožičiate auto, ktoré nestojí zrovna najmenej a nemáte all-inclusiv, kde Vám zabezpečia dopravu, nezostáva veľa možností ak neviete po Španielsky. Autobusova spoločnosť ViAzul. Avšak našli sme i iné:
  • ViAzul- najdostupnejší pre všetkých, lístky kúpite na stanici, odkiaľ jazdí ViAzul, v niektorých Infoturoch a niektorých Cubatouroch alebo Havanatouroch. Treba sa pýtať v danom meste. Ak je vypredané, dá sa ešte so šoférom baviť o ceste "na stojáka".
  • Transtour - vraj je pre turistov all-inclusiv. Podarilo sa nám ale dostať do nejakých. Podmienka je deň pred cestou do 10hod ráno si kúpiť lístok. Vyzdvihnú Vás v centre a dovezú tiež do centra, resp. kam potrebujete. Takže ušetríte veľa za taxík.
  • Taxis Colectivos- systém taxíkov pre domácich. Treba sa pýtať na miesto, kde sú "Taxis Colectivos". Stoja toľko ako autobusy, a sú rýchlejšie. Fungujú na princípe, že na danom mieste sa stretnú viacerí, ktorí chcú niekam cestovať a nejak sa efektívne pokombinujú do áut, prípadne čakajú na ďalšich záujemcov o rovnaký smer či cieľovú destináciu
  • Taxi - ak si chcete užiť kubánske veterány asi najlepšia možnosť. Ideálne je ale byť 4, kde sa náklady rozrátajú a reálne to potom výjde o niečo drahšie ako autobus i pohodlnejšie i rýchlejšie. Treba zjednávať a hlavne sa dopredu dohodnúť na cene. Šofér Vám samozrejme rád ponúkne nejakú zachádzku, ale potom si to i riadne zaúčtuje... Vždy sa treba dohodnúť dopredu. Okrem iného toto je asi najjednoduchšia možnosť dopravy. Každý, kto má tu auto sa snaží na ňom zarobiť. V turistických destináciách budete za sebou len počuť nekonečné výkriky: "Taisi, taisi."
  • Bicykel - možnosť presunu na krátke vzdialenosti (do 10km). V každej Case Particular i v hoteli to vedia zariadiť. Pozor však, väčšinou sú veľmi staré  a v dezolátnom stave. Defekty sú bežné...

Casas Particulares


Najlepšie je bývať v Casa Particulares u domácich Kubáncov. Okrem toho, že izby sú fakt pekné, vedia Vám navariť skvelé jedlo, možno o niečo drahšie ako v reštauráciách, za to tá porcia je brutálna. Keď sme si to po pár večerách uvedomili, zredukovali sme večere na 1 porciu pre dvoch. Ďalší tip, čo Vám inde nepovedia, je pýtať si vždy doporučenie na ďalšiu Casu, tam kde práve ste. Okrem toho, že Vás počkajú na stanici a viete, že máte druhú noc kde spať a nemusíte si lámať hlavu ako budete hľadať ďalšie ubytovanie Vám dohodnú i cenu, zväčša o 5-10 CUC nižšiu. Tu dávam naše doporučenia:

1. Playa Giron v Zátoke Svíň: Hostal Luisito, Carratera Cienfuegos, tel:984258, 25 CUC/2os, 5CUC/os raňajky, 12 CUC/os večera
+ Výborné jedlo, Silvestrovské grilované prasa bolo fakt TOP
+ perfektný východzí bod na potápanie či šnorchlovanie v Zátoke Svíň
+ východzí bod na Playa Coco
+ i Lonely Planet ho vychvaľuje, avšak napísali zlé tel. číslo, my sme sa tam dostali náhodou

2. La Boca (Trinidad): Yahima o Yoniesky, San José 4A (Calle base Pesca), Playa la Boca, Trinidad, 30CUC/2os, 5CUC/os raňajky, 10CUC/os večera
+ Výborné jedlo, večere čerstvo ulovené v ten deň (ryby, homáre), raňajky obrovské
+ Perfektný východzí bod na pláže i na šnorchlovacie miesta
+ Kúsok do Trinidadu a pritom sa vyhnete turistickému humbuku


3. Viňales: Villa Nelson, Camilo Cienfuegos 4, Viňales, tel:53311752, 20CUC/2os, 3CUC/os raňajky, 8CUC/os homár
+ Perfektný servis za bezkonkurenčné ceny
+ Bočná ulička Viňálesu 3 min od centra
+ Vedia zariadiť sprievodcu - my sme mali Alberta, prezývaného TITO, perfektne vie po anglicky, seriózne sa s ním dá dohodnúť

4. Playa Larga: Casa el Pescador William y Yelena, Playa Larga tel:52396854,987536, hostalenplayalarga@gmail.com, 25CUC/2os, 5CUC/os raňajky, 10CUC/os večera
+ Kúsok od pláže
+ dobré jedlo
+ Yelena robí i manikúru za 5 CUC :-)

5. Havana: Sra. Maria Elena y Sr. Rey, Sta. Clara 164,3er, piso H-7, entre Cuba y San Ignacio, Habana Vieja, (53-7)8622707, 53/588364, 25CUC/2os, 4CUC/os raňajky
+ Priamo v starom centre Havany
+ Zaujímavá štvrť
+ Priateľná cena

Na pamiatku či pre radosť?



K bežným potravinám sa turista dostane len ťažko. Bez poznania miestnych pomerov a bez odvahy vrhnúť sa do uličiek, kam bežný turista len tak netrafí je táto misia takmer nemožná. V bežných potravinách kúpite len pár konzerv, vodu, nápoje, cigarety a rum. Havana stojí všade rovnako avšak na letisku nás vystrašili, že to bude drahšie a tak sme v panike nakúpili čo to šlo v supermarkete. Opak bol pravdou. Okrem Havany bolo všetko najlacnejšie na letisku.

Čo sa týka suvenírov, najlepšie sa nakupuje v Havane v starej časti kúsok od múzea rumu. (Na južnom konci ulice Cuba pri prístave, otvorené 10-18 streda-nedeľa). Tu je obrovský trh so stovkami stánkov, kde nájdete skoro všetko a aj najlepšie sa dá dohodnúť cena. Vo Varadere to majú dohodnuté a skoro nič sa nedá zjednať.

Hasta la proxima, Cuba


Zaujímavá krajina na všetky smery. Pri rýchlosti akou sa mení som však zvedavá kam to všetko dospeje. Je to pár mesiacov, čo majú povolenie importovať autá a už je v Havane pol na pol staré/nové autá. Verím, že svet, čo vybojovali a neskôr vybudovali revolucionári, keď z chudobnej krajiny s diktatúrou vytvorili samostatnú krajinu. Ľudia sú šťastní, deti sa hrajú na ihriskách, nik netrpí nadváhou či civilizačnými chorobami. Nemajú núdzu o nič. Snáď jediné čo nemajú je internet, ale o to sú si bližší. Dúfam len, že i naďalej sa ubránia americkému vplyvu a úsmevná karikatúra v múzeu revolúcie bude mať svoje miesto na Kube i naďalej...

Kompletná fotogaléria


Cuba Libre

Mapka výletu


Komentáre

  1. Katarínko, moc hezky popísané..moc se mi to líbí.:) ...a zároveň zkouším, jak fungují komentáře.. :) ...Moc Tě zdravím, moc! K.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Jordánsko

Na Babky!