Na Babky!



     Rýchla túra, krásna snáď za každého počasia vedie na prvý kopec v bočnom rebre Západných Tatier- na Babky. A tak sme sa zas po dlhej dobe s kamarátkou sem išli prejsť. Túra začína v Bobroveckej vápenici a stupákom priamo hore cez les vedie na zvážnicu, ktorá vedie až na chatu Červenec. Predtým je však na ceste ešte rázcestie, kde sa odbočuje na Babky. 


     Tu z lesa výjdeme na strmé lúky, ktorými sú Babky charakteristické. Už zas sa tu pasú ovečky, tak to dotvára krásnu tradičnú atmosféru Liptova s výhľadmi na celé Nízke Tatry a Liptovskú kotlinu. Hrebeňom sa dostaneme na sedlo Predúvratie, ktoré tvorí rázcestie medzi Otrým vrchom, chatou Červenec a Babkami. Chodníčkom sme za chvíľu na chate, ktorá je otvorená len v čase letných prázdnin, cez víkendy a na objednávku. Ku chate sa dá zbehnúť i z hrebeňa ešte pred rázcestníkom z Kôpok, toto však je zatiaľ len skratka pre domácich a lokality znalých. Nedávno som i objavila cestu popod skaly Mních a cez reťaze. Krásny chodníček, len hľadať ho bez niekoho znalého by som nedoporučila. V každom prípade je oficiálna turistická cesta jednoduchá a dobre značená a pre tých, ktorí tu boli len pár krát stále nádherná. Popis túry na Babky.




Náročnosť: Ľahká / Stredne ťažká
Lokalita túry: Západné Tatry
Vychodzí bod: Parkovisko v Bobroveckej Vápenici (Hotel Mních)- Jalovec / Bobrovec
Čas a smer: Park. - Rázcestie pod Babkami (1 hod 15min) - Babky (45min) - Sedlo Predúvratie (30min) - Chata Červenec (20min) - Rázcestie pod Babkami (30min) - Park. (45min)
Upozornenia: V prípade dažďa je chodník na Babky rozbahnený a je tam dosť šmykľavo! Chata nie je otvorená nepretržite!(otváracia doba)

Viac túr na Liptove »
Tipy pre turistov na webe DiscoverLiptov.com

Turistická mapa trasy a lokality




Kompletné fotogalérie


Baby na Babkach
Cestou-necestou Zapadnymi


Západné Tatry z listov sprievodcu z r.1956


     Dovolím si ešte pridať do článku pár riadkov zo sprievodcu, ktorého som našla ešte po mojom starom otcovi:

     "Vedľa malebne krásnych Vysokých Tatier, kolísky našej turistiky, vedľa obľúbených Nízkych Tatier a hojne navštevovanej Vrátnej uplatňujú sa v slovenskej turistike Západné Tatry zatiaľ až na štvrtom mieste, hoci svojou krásou, celkovým zoskupením, najmä však čarovnou Roháčskou skupinou a svojou výškou patria hneď za Vysoké Tatry. Je to preto, lebo ubytovacie zariadenia sa tu nebudovali v posledných rokoch takým tempom ako vo Vrátnej a Jasnej. Toto nepochopenie nemohlo síce zmeniť skutočnosť, že Západné Tatry sú našími druhými veľhorami, spôsobilo však, že turistické poznávanie tohotoutešeného pohoria sa odďaľovaloa že pre tisíce návštevníkov hôr ostali Západné Tatry krajom panenským.

     Tým turistom, čo hoci len raz zavítali do Západných Tatier a prežili tu len jeden deň za priaznivého počasia, nemusím toto pohorie, rozprestierajúce sa medzi Vysokými Tatrami a Chočským pohorím v dĺžke 31 km, nijak zvlášť ospevovať.

     Ak máte radi čaro objavovania nových krás, nových dolín, tichých čistých plies, hučiacich potokov a vodopádov, širokých a ďalekých výhľadov, trávnatých sediel a pekných hrebeňoviek, spestrených občas zaujímavým lezením, Západné Tatry vás uspokoja väčšmi, než môže tušiť vaše turistické srdce."

ZÁPADNÉ TATRY Liptovské Hole, Jozef Nižňanský, Vydavateľstvo Osveta Martin, 9.3.1956, 161s. (citácia z Úvodu s.5)

Strmé lúky na Babkách

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Jordánsko