Cez salaše na Liptovskô pivo

     Jedna z mojich obľúbených trás na bicykli je do nášho Liptovského pivovaru v Kvačanoch. Nečudo, veď Brontvaiské pivo je vychýrené na celom Liptove i Orave. Donedávna priam povinná zastávka cyklistov na trase cez Kvačiansku dolinu.  Škoda len toho nášho nového zákonu o požívaní alkoholu na bicykli, to už mnohí tento zvyk opustili, alebo tí odvážnejší sa zastavia na jedno. Ale tak ja sa riadim známou zásadou všetkých pivárov- pivo nie je alkohol! A tak sa v príjemné teplé dni rada poobede vyberiem na túto trasu, ktorá vedie okolo dvoch salašov a cestou tam si odkrútim svoje do kopca a cestou späť je to už príjemná pohodička. Vždy už vidím pred sebou moje obľúbenô zelenô pivečko.

Náročnosť: Stredne ťažká/ ťažká
Vzdialenosť: 45 km
Trasa: Liptovský Mikuláš - Ondrašová – Bobrovec – Bobrovecká Vápenica – magistrála – Liptovské Matiašovce – Kvačany – Liptovský Trnovec – Behárovce – Pavlova Ves – Bobrovec – Trstené – Liptovský Mikuláš

Popis trasy:
     Z Liptovského Mikuláša vyjdeme smer Ondrašová a Bobrovec, ďalej pokračujeme na Jalovec. Za Bobrovcom je pre domácich známe kúpalisko Baywatch, my však pokračujeme rovno ďalej a pred mostom do Jalovca sa držíme vľavo do doliny. Cestou sa môžeme zastaviť na salaši Pastierka (asi 500m od hlavnej cesty- značená odbočka). Z hlavného parkoviska pod Bobroveckou Vápenicou nás čaká dlhý a strmý stupák na magistrálu. Hneď ako sa z chatovej oblasti vôjde do lesa je odbočka doľava, kadiaľ nás magistrála povedie až nad Liptovsk Matiašovce. Na začiatku zjazdu na Matiašovce je ešte odbočka doľava- tá vedie nad Liptovský Trnovec. Cesta nie je úplne spevnená a je dosť strmá. Navyše je tam jedna prudká zátačka a hneď za prvým domom, ktorý uvidíte je hlavná cesta, kadiaľ jazdia autá, takže radšej opatrne. Prejdeme rovno cez cestu na bočnú ulicu cez dedinu. Asi po 500 m doprava je značená cyklotrasa smer Kvačany, ktorá hneď vedie mostíkom cez potok a ďalej cez malý vŕšok až do Kvačian. Tu treba prejsť hore dedinou asi 500m a naľavo pri ceste je vidiecka usadlosť Brontvai.


     Cesta naspäť vedie dole celými Kvačanmi až na hlavnú cestu, tu odbočíte vľavo, prejdete pomedzi stromi a hneď za lesíkom pred Matiašovcami vedie stará asfaltová cesta cez pole (doprava). Tu treba vyšľapať jeden krátky stupák. Hore sa napája spomínaná zvážnica z magistrály. Pokračujeme zjazdom nad družstvo v Liptovskom Trnovci. Tu sa buď môžete vrátiť cez Trnovec  a po hlavnej do Mikuláša. Ja som však objavila trasu cez pole. Nad tým družstvom vedie poľná cesta až do Behároviec a odtiaľ do Pavlovej Vsi. V Pavlovej sa na T križovatke odbočí vpravo (alebo si môžete zájsť po najlepší ovčí syr na Liptove do Beníkov. Teda odbočíte doprava, za Pavlovou Vsou pri kríži a zastávke doprava asi 500m. Otváracia doba 7-11 a 16-18:30). Hlavná cesta naspäť nás dovedie na začiatok Bobrovca. Tu sa opäť môžete spustiť dole rovno do Mikuláša, alebo si ešte zájsť ku kostolu a pri Mestskom zastupiteľstve doprava do Trsteného Hore krátkym kopcom a doprava dole cez Mútnik do Mikuláša.

Viac cyklotúr»

 

Kompletné fotogalérie


Horou na pivo
Poľom z piva
Za vodou

Mapa trasy



View Cez salaše na Liptovské pivo in a larger map

Komentáre

  1. Skvelé! Pamätám si, ako som tam bol s chlapcami z NewCasinoSK. Cyklotrasa do Liptovského pivovaru v Kvačanoch je malebnou cestou srdcom nádhernej slovenskej prírody. Cyklisti začínajú v neďalekom meste Liptovský Mikuláš a svoju cestu začnú na tichých vidieckych cestách, ktoré vedú cez malebné dedinky a sviežo zelené lesy.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Na Babky!

Tvorba s deťmi z odpadu