Spomienka na Jula

     Je to už týždeň, čo sme sa opäť stretli pri spomienke na Jula a Romana. Je to už päť rokov, čo Julo a Roman skončili svoju púť pod lavínou v Žiarskej doline. Spomíname však na nich často, nie len v tento deň. Romana som síce nepoznala, no aj tak sa už vryl do mojej pamäte vďaka tejto poslednej smutnej spomienke na Jula. V slabej chvilke po Janicinom príhovore na symbolickom cmiteri v Žiarskej doline som sa sľúbila, že napíšem článok o tejto akcii do Liptova. (Po tých hektolitroch pálenky som potom na to skoro zabudla, našťastie mi to Babkins po víkende pripomenul). Tak tu je pôvodná verzia článku i priložená editovaná z Liptova:

 Julo a Roman, už 5 rokov nám tu chýbate!


     Tak ako každý rok v decembri si priatelia Jula Páričku, Romana Malagu a hôr pripomínajú smutnú udalosť, kedy im ich milované hory navždy vzali kamarátov. Dňa 14.12.2007 skončili Julo a Roman svoju túru i púť životom v lavíne pod Prostredným grúňom v Žiarskej doline. Pre všetkých nás to bola obrovská strata, veď sme si spolu užili nespočetne veselých i smutných chvíľ,  výstupov v horách i pokorení vrcholov. Tentoraz však hory pokorili ich.  Zostalo tu po nich nevyplnené miesto. Miesto v partii pri výstupoch a lyžiarskych túrach a hlavne v našich srdciach.

     Nie len v tento deň sa vraciame v spomienkach k nim. I keď už nie sú medzi nami i takto sme im však vďační za to, že nás stále držia pohromade a že sa vždy všetci stretneme kompletne na tejto piete.  I keď nejednému vhŕkne slza do oka, je tu viac smiechu ako plaču, keď spomíname na spoločné zážitky a akcie.

     Je to už piaty rok, čo sa takto stretávame na Žiarskej chate na symbolickom cintoríne. Stretáme sa tu Julova partia s Liptova a Romanovi kamaráti z Martina. Opäť horelo nespočetne veľa sviec pri ich pomníčku. Janka mala ako každý rok krásny a dojemný príhovor, na konci ktorého sa rozoznel zvon pre našich kamarátov. Určite sa s nami zabávali až do skorého rána, tak ako by boli medzi nami! Sú tu s nami stále. Hlboko v našich srdciach.

I vďaka Julovi, ktorý ma v mnohom inšpiroval vzniká stránka DiscoverLiptov.com



Článok v Liptove:

 


Fotogaléria:

Pieta 5.rok

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Tvorba s deťmi z odpadu

Na Babky!