Besseggen v jesennom prašane

     Jedna z typických Nórskych národných túr. Hrebeňovka Besseggen. Prešla som ju počas prvého leta v Nórsku a dosť ma vtedy zmiatlo, ako to bolo preplnené. Na Nórske hory priam netypické zástupy ľudí, ktorí si chceli vyjsť známy hrebeň Besseggen. Tradične sa loďkou odvezú po jazere Gjende z Gjendesheimu na Memurubu a potom túra naspäť. V lete tam teraz loďky len tak krúžia s turistami. Nečudo, veď každý chce vidieť úchvatný výhľad na tyrkysové a tmavomodré jazero, oddelené strmým zrázom.

     Ja som už počas treku hytte til hytte túto trasu zamietla. Posledné, po čom som túžila, boli masy turistov. Ale i napriek tomu som tam chcela ísť. Len ako? O pol noci? To by som nič nevidela! Pôvodne ma lákala zimná túra, keď je celý Besseggen pod snehom, avšak to sú už jazerá zamrznuté a všetko je biele. No patová situácia. Ako splniť toľko nárokov, ešte k tomu sa navzájom vylučujúcich, naraz?

     A predsa! Jeden z posledných dní na Hindsetri bolo krásne počasie a tak sme všetci dostali voľno. Hneď bez rozmyslu bolo rozhodnuté. Ide sa na Besseggen. Pridal sa kamarát Friedar z Nemecka, ktorý hore ešte nebol. Tentokrát bola však trasa trošku iná. Vyrážali sme z Bessheimu popri rieke Bessa a od jazera Bessvatnet hore na hrebeň. Od vrchola sme potom museli ešte kus zísť dole na známy výhľad a naspäť. No až taká rýchlovka to nebola. 3,5 hodiny tam, 2,5 hodiny dole. Navyše už od jazera sa šlo po snehu. A hlavne som prvá robila stopy už od jazera až po hranu Besseggenu! 

     Úžazný pocit. Nikde ani vtáčika ani letáčika! Besseggen zahalený v bielom prášku a len naše stopy! Navyše jazerá mali stále svoje farby. Takúto atmosféru zažije asi len pár ľudí na svete. Hore nás dobehli dvaja Holanďania, ktorí začínali týždňový trek cez Jotunheimen. Sme sa vcelku nasmiali a hneď zhodnotili, že sme všetci chceli v ten deň to isté! Aj som im odpustila, že nakoniec nie sme na Besseggene sami, ako som si to pôvodne priala ;-). Nakoniec sme sa dohodli, že ich odveziem na letisko, lebo pôjdem ten istý deň domov. No svet je malý.

     Lepšie som si tento výlet ani vymyslieť nemohla! Fakt ma má asi niekto rád, keď to všetko takto vychádza! A takéto prefektné rozlúčenie sa tohto roku s Nórskom!

Kompletné fotogalérie


Besseggen for Angels only
N- Bessegen

Mapa výletu



View Besseggen in a larger map

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Na Babky!

Jordánsko