Úspešný útok na Glittertind (2465 m.n.m)!

     Po rokoch snaženia sa mi zostal ešte jeden nesplnený cieľ: Glittertind. Vždy bolo buď zlé počasie alebo nebol čas. A zrazu vyšlo oboje! Po príchode z treku hytte til hytte som asi týždeň na to dostala deň voľna a zrovna hlásili pekne! I keď som si ešte stále ani na deň neoddýchla, nemohla som nechať túto príležitosť len tak premrhať a tak som skoro ráno rýchlo zbalila batoh a šup ho zas do hôr.

Požičaný bike cestu na Glitterheim vážne urýchlil
     Najprv ma čakala asi hodinka za volantom, z čoho polovica bola po štrkovej, dosť rozbitej ceste (s nízkym športovým podvozkom jedna radosť). Potom som presedlala na bicykel, ktorý sa dá na parkovisku požičať. Predsa len 7 km sa mi teda dupať po rovine na chatu nechcelo. Po dorazení na chatu Glitterheim ma hneď zbadala z kuchyne Božena, Slovenka, čo tu robí, čo som ju na treku stretla. Tak že sa mám potom zataviť na kafčo. 

Mladí Nórski otužilci na vrchole
Už len skok a som tam!
     Naspídovaná som vyrazila na druhú najvyššiu horu Škandinávie (tohto roku vďaka vrstve snehu asi drží i prvenstvo!) Dokonca som cestou hore predbehla 5 skupín! A sprievodca tento krát písal 3-4 hodiny na vrchol a zmákla som to za 2 hod 40 min (i s prestávkou na jedlo a fotením, čo je v mojom prípade dosť čo povedať!). Pod vrcholom som stretla Číňana s Fínom a tak sme posledné metre išli internacionálne spoločne. Na vrchole som dokonca mala ako bonus pár sált v podaní Nóra. No v každom prípade i keď som bola sama som sa teda vôbec nenudila!

Mravenisko cestou na Glittertind
     Z vrcholu som sa pobrala rýchlo, ale zastavila som sa ešte na ľadovci trochu poopaľovať, kým nezájde slnko za blížiace sa mraky. A dobre som urobila (v oboch prípadoch). Jednak sa zrovna na vrchol hnali všetky tie skupiny, čo som nechala za sebou, jednak to boli posledné lúče slnka v tento deň. Potom som už len rýchlo zhopkala po skalách dole, kde som sa cestou ešte zakecala s jednou vedúcou Nórskeho bežkárskeho klubu z Lillehammeru. Dole som si pokecala s krajanmi a čakalo ma pozvanie na kávičku a koláčik. Normálne tu už začínam mať známych na každom rohu :-) Potom už len bicyklovačka v daždi a túra bola úspešne dokončená. A už som sa v ten deň tešila len na výbornú večeru na Hindsetri a na fotky z výletu! Ďalší cieľ z mojich plánov úspešne splnený, hlásim! :-)

Popis túry: Glitterheim - Glittertind 2465 m.n.m
Prevýšenie: 1100 m
Vzdialenosť:14 km tam a späť
Čas: (Glitterheim- Glittertind) 2hod 40 min hore, 1 hod 40 min dole
         Auto Randsverk - Parkovisko: 30 min
         Bicykel Parkovisko - Glitterheim: 30 min

Kompletná fotogaléria


Glittertind 2465 mnm

Mapa trasy




View Glittertind in a larger map

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Jordánsko

Na Babky!