Okolo Váhu

     Jednoduchá a pekná cyklotúra, ktorú som objavila len nedávno. V podstate je nenáročná a vhodná i pre deti. Popri Váhu sú krásne zákutia a výhľady. Na trase nie sú žiadne náročné kopce na šľapanie.

Náročnosť:    jednoduchá
Vzdialenosť: 25 km
Trasa:       Liptovský Mikuláš - Liptovský Hrádok - Liptovský Peter - Jamník - Beňadíková - Uhorská Ves - Liptovský Mikuláš

Popis trasy:
     Začiatok trasy v Mikuláši začína pri areále vodného slalomu. Tam sa dá dostať buď z centra smer Iľanovo/ Ploštín, alebo po hrádzi popri Váhu. Odtiaľ je lepšie na začiatok sa držať ľavej strany Váhu proti prúdu. Pred tým, ako sa do Váhu vlieva Smrečianka je cez Váh oceľový mostík. Tu treba prejsť na druhú stranu. Potom sa už len stále držať hrádze na pravej strane. Prejde sa cesta v Okoličnom, potom v Uhorskej Vsi. V Podtúrni si len treba držať stranu rieky a za Podturňou trošku zabočuje cesta do poľa. Dorazí sa k lesnému prameňu. Za prameňom je most cez Váh. Tu je jednoduchšie prejš opäť na ľavý breh. Vraj sa dá i druhou stranou, ale nemám preskúmané, skúsila som a poblúdila... Ľavým brehom dorazíte až na začiatok Liptovského Hrádku, kde sa vlieva Belá. Prejde sa most cez Belú a pokračuje sa zas pravým brehom proti prúdu Belej až k starému hradu. Tu cez most pre peších, popri cintoríne bočnou cestou do Liptovského Petra. Na konci Petra, posledná odbočka doľava smer Jamník a cez polia až do Jamníka. Na hlavnej križovatke v Jamníku, pri Družstevnom dome odbočiť na vedľajšiu doľava. Tu sú dve možnosti. Buď ísť rovno a dostanete sa bočnou cestou do Podtúrne, kde sa napojíte znova na pôvodnú cestičku popri Váhu naspäť, alebo hneď odbočiť doprava, a spustiť sa až do Beňadíkovej. V Beňadíkovej zas vľavo, cez želecnicu až na hlavnú cestu. Pri tejto variante sa bohužiaľ krátkemu rušnému úseku nevyhneme. Dá sa ísť samozrejme i po hlavnej do Mikuláša. Ja som sa však 300 m vrátila (doľava) smer Liptovský Ján a v Uhorskej Vsi som sa napojila zas na cestičku po hrádzi.

 

Kompletná fotogaléria


Kolo Vahu

Mapa Okolo Váhu


View Okolo Váhu in a larger map

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Okolo Liptovskej Mary

Na Babky!

Tvorba s deťmi z odpadu